2018-02-12 14:30Pressmeddelande

Nio trender om framtidens kärlek

null

Hur kommer vi att söka kärlek, uppvakta varandra och forma relationer i framtiden? För att fira alla hjärtans dag presenterar Kairos Future en trendspaning om nio trender kopplade till kärlek. Tydligast utmärker sig trenden om långvarig kärlek; bland millennials värderas äktenskap och förmågan att hålla en relation vid liv allt högre. Engagemang och långsiktighet i relationen blir viktigare medan passion spelar en mindre roll.

Kärlek berör alla människor på ett sätt eller annat. Sex och familjeband är grunden inte bara för samhället utan även för mänskligheten som helhet. Ändå pratar vi väldigt lite om hur kärlek och relationer förändras över tid. Vi har därför identifierat nio trender som vi tror kommer påverka synen på kärlek i framtiden:

1. Upplösta könsroller

Vi lägger traditionella könsroller bakom oss och kan i högre grad definiera vårt eget ”jag” oberoende av kön. Fler kvinnor skaffar sig dessutom högre utbildning och får allt oftare toppjobben. Studier visar att jämställdhet mellan könen är en faktor som bidrar till mer långsiktiga förhållanden, så kanske kan vi vänta oss längre och mer hälsosamma relationer i framtiden?

2. Älska vem du vill

Idag har vi en allt rikare flora av familjekonstellationer som inte är begränsad till den traditionella ”mamma, pappa, barn”. Detta är en följd av upplösta könsroller men också en ökad förståelse för nya roller och könsidentiteter och – framför allt – ändrad syn på sexualitet och kärlek. Förmodligen kommer de olika familjekonstellationerna bara att öka, och det som är udda idag blir normalt imorgon.

3. Nätkärleken fortsätter

Förr gifte vi oss med personer vi hade någon slags koppling till, det vill säga vänners vänner, kollegor eller grannar, men med onlinedejting har detta förändrats helt. Och år 2031 förutspås det att fler förhållanden kommer starta online är offline. Onlinedejtingens främsta fördel är att den matchar dig med personer som delar dina intressen och värderingar, så att du slipper gå på dejter med människor som du inte har något gemensamt med. Detta kommer troligtvis bara att öka, med hjälp av data från dina smarta prylar och analys av ditt DNA.

4. Love hacking

Begreppet love hacking handlar om att med olika knep och tricks effektivisera sitt förhållande med både vänner och partner. Ett exempel är appen People Keeper som med hjälp av data från din pulsklocka kan avgöra vilka av dina relationer som är de mest hälsosamma, och vilka som du bör sluta träffa. Ny teknik kan dessutom vara till hjälp vid distansförhållanden, något som förmodligen kommer bli allt vanligare i vår globala värld. Redan idag upplever 30 % av svenskarna att de med moderna hjälpmedel kan ha ett fullvärdigt förhållande på distans.

5. Bubbelkärlek

Filterbubblor existerar inte bara på Facebook och Google utan även i dejtingvärlden. Vi tenderar att söka partners som tillhör samma bubbla som vi gör. Och kanske behöver det inte bara vara dåligt, studier har visat att par som matchats ihop med hjälp av onlinedejtningplattformens algoritmer – och därmed tillhör samma bubbla – lever längre ihop och är lyckligare.

6. Long lasting love

Millennials – där många vuxit upp med skilda föräldrar – värderar ett långt och stabilt förhållande väldigt högt. Status är inte längre lyx och långresor utan istället att hålla ihop en familj. Den eviga kärleken – tills döden skiljer oss åt – blir idealet i framtiden.

7. Slow love

När romantik en gång handlade om att förälska sig snabbt och häftigt, sågs det som ett bra tecken att inom kort gifta sig. Detta håller på att förändras, särskilt tycker unga att kärlek vid första ögonkastet-romansen är förhastad och oansvarig. Istället handlar romantik om att försiktigt pröva sig fram, målsättningen är en kärlek som kan vara längre, som håller sig vid liv och kan växa.

8. Cyber passion

Sociala situationer kan vara snåriga och svåra, allt fler unga söker sig därför bort från kärlek på riktigt, till fördel för virtuell kärlek i förutsägbara, trygga omgivningar. I Japan har det blivit allt vanligare att dejta en helt virtuell person, och sexrobotar är på frammarsch. Utan att behöva tänka på graviditet, familjeplanering eller risken att bli dumpad är det inte konstigt att fler och fler väljer att hålla den annars farliga och osäkra passionen helt digitalt.

9. Throwback dating

Som med alla trender finns det dock mottrender. Throwback dating är en strävan efter att träffas och umgås analogt, utan digital teknik, googlesökningar och med avstängda mobiltelefoner. Att detta kommer slå igenom på bred front är dock osannolikt då det digitala är en så stor del av våra liv idag.

För mer information, kontakta analytiker Rikard Molander på 070 336 86 58 eller rikard.molander@kairosfuture.com, eller kommunikationsansvarig Sara Lundquist på 070 219 09 29 eller sara.lundquist@kairosfuture.com

Kairos Future är ett internationellt konsult- och analysföretag som hjälper företag att förstå och forma sin framtid. Genom trend- och omvärldsanalys, innovation och strategi, ger vi våra kunder de stora sammanhangen. Kairos Future grundades 1993, vårt huvudkontor finns i Stockholm vi har egna kontor i Göteborg, Malmö, Shanghai och Barcelona samt representanter och samarbetspartners över hela världen. För mer information, se www.kairosfuture.com


Om Kairos Future

Kairos Future är ett internationellt konsult- och analysföretag som hjälper företag att förstå och forma sin framtid. Genom trend- och omvärldsanalys, innovation och strategi, ger vi våra kunder de stora sammanhangen. Kairos Future grundades 1993, vårt huvudkontor finns i Stockholm vi har egna kontor i Göteborg, Malmö, Shanghai och Barcelona samt representanter och samarbetspartners över hela världen. För mer information, se www.kairosfuture.com


Kontaktpersoner

Johanna Danielsson
CEO
Johanna Danielsson
Mats Lindgren
Founder, Senior Partner Foresight and Strategy
Mats Lindgren