2022-04-04 05:00Pressmeddelande

Vad säger media om kriget i Ukraina – i omvärlden?

Källa: Kairos FutureKälla: Kairos Future

De flesta av oss följer dagligen nyhetsflödet om kriget i Ukraina från en svensk horisont. Men hur speglas kriget i media i andra länder länder, inklusive Kina och Ryssland?

Kairos Future har de senaste veckorna kontinuerligt analyserat medieflöden på flera olika språk för att se hur kriget skildras på andra platser än i vårt närområde. Analyserna har skett med textanalysplattformen Dcipher Analytics där hundratusentals artiklar semantiskt analyserats för att på så sätt kunna identifiera och följa teman över tid. Det har skett i såväl engelskspråkig som kinesisk och rysk media.

Nedan finns ett textlandskap som illustrerar de största diskussionsämnena i engelskspråkig media från olika delar av världen, publicerade under en tiominutersperiod morgonen den 30 mars*.

I korthet: Fokus låg då på de pågående fredssamtalen mellan Ukraina och Ryssland. Ryssland har lovat att dra ner på sina militära operationer runt den ukrainska huvudstaden, medan Ukraina kräver internationella mekanismer som ger landet säkerhetsgarantier i linje med Natos artikel 5, även om landet skulle gå med på att inte försöka ansluta sig till den västra militäralliansen. Journalister spekulerar också om vad Rysslands nästa steg kommer att bli och om president Putin kan gå med på en kompromiss om att bara vilja vinna tid för att omgruppera sina trupper. Samtidigt är kultur- och civilsamhällesorganisationer såväl som individer och företag engagerade i insamlingar eller uttrycker solidaritet med Ukraina på andra sätt. Kriget har också offer utanför Ukraina; FN:s livsmedelschef varnade för att krigets hot mot den globala livsmedelsförsörjningen uppgår till "en katastrof ovanpå en katastrof".

Vill ni veta mer om resultat eller analysmetoder, kontakta oss för att få ta del av insikter i intervjuform eller diskutera andra möjligt samarbeten. För att boka en intervju med vår VD Mats Lindgren kontakta:

Erika Charbonnel, erika.charbonnel@kairosfuture.com 070-530 57 66

* publicerade mellan 8:59 och 9:10 svensk den 30 mars. 

** 145,059 news articles from Chinese-language news articles which were published in China between the 10th and 28th of March this year.Om Kairos Future

Kairos Future är ett internationellt konsult- och analysföretag som hjälper företag att förstå och forma sin framtid. Genom trend- och omvärldsanalys, innovation, strategi och mjukvarustöd för AI-driven analys, omvärldsbevakning och innovation, hjälper vi våra kunder att omsätta de stora sammanhangen till konkret handling. Kairos Future grundades 1993, vårt huvudkontor finns i Stockholm och vi har egna kontor eller samarbetspartners över hela världen.